Waarom is een apostille nodig?


Waarom is een apostille nodig?
Een apostille is een manier om een document te legaliseren, te laten zien dat het echt is. De apostille is in feite een stempel of sticker.

Wat is een apostille?
Met de apostille verklaart de ambtenaar die deze afgeeft dat:

  1. de handtekening,
  2. de functie van de ambtenaar die het document heeft afgegeven en
  3. het zegel of het stempel op het document zijn echt.

Voor welke landen?
In 1960 is in Den Haag een overeenkomst tussen verschillende lande gesloten, het zogeheten Apostilleverdrag. Het doel van de deelnemende landen was om tijdrovende of kostbare legalisatieprocedures van buitenlandse documenten af te schaffen. In plaats daarvan werd voor een eenvoudige legalisatieprocedure. Nederland heeft zich aangesloten bij het Apostilleverdrag. Een compleet overzicht van landen en de aangewezen autoriteiten kunt u vinden op de website van de Hague Conference on International Private Law raadplegen.

Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Macedonië, Montenegro en Servië en veel andere  landen hebben het Apostilleverdrag ondertekend. Informeer bij de Nederlandse instantie  of u een Apostille voor het document moet aanvragen. Informeer bij de ambassade van uw land of u voor een Nederlands document een apostille moet aanvragen.

Waar haal je een apostille?
Alle rechtbanken in Nederland kunnen een document een apostille afgeven. Dit kan niet op alle locaties van de rechtbanken. Het maakt niet uit waar het document is afgegeven. De apostille kunt u persoonlijk aanvragen. Dat is niet verplicht. Iedereen mag een apostille aanvragen. Hiervoor is geen machtiging nodig.

Bij welke Nederlandse rechtbanken kunt u de apostille aanvragen kunt u hier vinden.

In het buitenland wordt een een Apostille meestal afgegeven bij:

  1. een plaatselijke rechtbank,
  2. het Ministerie van Justitie, of
  3. het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kosten?
Voor het aanvragen van een apostille betaalt u griffierecht. Dit is op dit moment 20,00 euro.